Gratis verzending vanaf €30

Daar zijn de chocolade eitjes weer, maar hoe zat dat weer met honden en chocolade?

Daar zijn de chocolade eitjes weer, maar hoe zat dat weer met honden en chocolade?

Daar zijn de chocolade eitjes weer, maar hoe zat dat weer met honden en chocolade?

Pasen staat voor de deur en dan genieten we van heerlijke chocolade. Mmmm... Chocolade-eitjes, chocolade paashazen, noem het maar op... We kunnen er zo van genieten. Maar wat voor ons een genot is, kan voor onze honden een gevaar vormen. Laten we even stilstaan bij het risico van chocoladevergiftiging bij honden.

Chocolade, een delicatesse voor ons, bevat stoffen zoals theobromine die giftig zijn voor honden. Donkere chocolade is het gevaarlijkst. Witte chocolade vormt minder risico, maar een overmatige consumptie kan nog steeds problemen veroorzaken, zoals braken en diarree.

paaseitjes-blogpost-chocolade-giftig-honden

Waarom is chocolade giftig voor honden?

Chocolade bevat theobromine, een stof die langzamer wordt afgebroken in het lichaam van honden dan bij mensen. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine die bevat en des te gevaarlijker voor je hond. Bij elke chocolade-inname is het essentieel om onmiddellijk contact op te nemen met de dierenarts.

Symptomen van chocoladevergiftiging bij honden

Chocoladevergiftiging kan verschillende symptomen veroorzaken, variërend van braken en diarree tot opwinding, spiertrillingen, hartkloppingen en zelfs epileptische aanvallen. Ernstige vergiftiging kan leiden tot hartritmestoornissen, ademhalingsproblemen en zelfs overlijden.

Hoeveel chocolade is te veel voor een hond?

De giftigheid van chocolade varieert per hond. Richtlijnen geven aan wanneer een bepaalde hoeveelheid chocolade voor een gemiddelde hond gevaarlijk kan zijn. Houd er echter rekening mee dat deze richtlijnen niet absoluut zijn, en de reactie van een hond op chocolade kan verschillen.

Behandeling van een hond die chocolade heeft gegeten

Bij kleine hoeveelheden ingenomen chocolade heeft de hond mogelijk geen klachten. Bij (overmatige) inname is het cruciaal om snel te handelen. Neem snel contact op met je dierenarts. Hij zal afhankelijk van hoe lang de inname geleden is,  je hond laten braken, de maag spoelen via intubatie de maagspoelen en andere behandelingen aanbevelen. 

Prognose van chocoladevergiftiging bij honden

De prognose is gunstiger als snel wordt ingegrepen. Bij ernstige vergiftiging kan opname en intensieve zorg nodig zijn. Neem bij twijfel of vragen over chocoladevergiftiging bij je hond direct contact op met de dierenarts.