Gratis verzending vanaf €30

hond-in-hoog-gras-artikel-over-teken

Alles wat je moet weten over teken bij je hond

Alles wat je moet weten over teken bij je hond

Het is weer zo ver... Het wordt weer warmer buiten, en niets is fijner dan met je hond wandelen in de bossen en parken. Jammergenoeg kan het bij thuiskomst gebeuren dat je plotseling een zwart beestje op je hond ontdekt: een teek. Ik zie ze ook weer veel vaker bij Neeka, vooral rond zijn ogen en z'n snoet.

Maar wat zijn teken eigenlijk? Hoe komen ze op je hond terecht en wat zijn de mogelijke gevolgen? Ontdek hier alles wat je moet weten!

Wat is een teek?

Een teek is een spinachtige parasiet die leeft op lage planten, zoals grassen en struiken. Ze voeden zich met het bloed van gewervelde dieren, zoals honden. Volwassen teken hebben acht poten en bestaan uit twee delen: de kop en het lichaam. In normale omstandigheden zijn teken slechts enkele millimeters groot, maar nadat ze zich hebben volgezogen met bloed, kunnen ze meer dan een centimeter groot worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door hun uiterst flexibele huid, waardoor ze grote hoeveelheden bloed kunnen opslaan. Een volwassen vrouwtje kan tot wel honderd keer haar eigen lichaamsgewicht aan bloed opzuigen.

Brr... best wel scary, hé...! 

 Levenscyclus van een teek

De levenscyclus van een teek duurt 2-3 jaar en omvat vier stadia: ei, larve, nimf en volwassene. Teken laten zich vanuit laag gelegen gewassen zoals (hoge) grassen en struiken op passerende dieren vallen, zoals honden, waar ze zich enkele dagen voeden voordat ze zich vervellen naar het volgende stadium.

Een volwassen vrouwtje zoekt na het volzuigen met bloed gedurende 4-8 weken naar een geschikte plek om haar eitjes te leggen, vaak duizenden tegelijk. Uit deze eitjes komen larven met zes poten, die een nieuwe gastheer zoeken, zoals bosmuizen, vogels en egels. Hoewel larven nog geen ziekten overbrengen, kunnen ze wel besmet raken. Na voldoende bloedopname vallen ze af en ontwikkelen ze zich na een rustperiode tot nimfen.

Nimfen zoeken opnieuw een gastheer, meestal een middelgroot zoogdier, en kunnen al ziekteverwekkers zoals de Borrelia-bacterie (veroorzaakt de ziekte van Lyme) bij zich dragen. Na verzadiging vallen ze af en ontwikkelen ze zich na een rustperiode tot volwassen teken, waarvan de duur afhangt van de omgevingstemperatuur.

Een teek bij je hond

Het is belangrijk om je hond regelmatig te controleren op teken, na buitenactiviteiten minstens één keer per dag. Teken nestelen zich op warme plekjes in de vacht, zoals oksels, liezen, buik, oren en staartaanzet van je hond. Een dagelijkse controle van de hele hond is aanbevolen om zeker te zijn dat er geen teken aanwezig zijn.

Ziektes

Teken zijn dragers van ziekteverwekkende bacteriën die ze kunnen overbrengen op je hond, zoals de ziekte van Lyme. 

Symptomen van Lyme bij je hond variëren, en de meeste honden vertonen geen symptomen na besmetting. Als er wel symptomen optreden, doen ze dat meestal pas weken of maanden na de tekenbeet. Gewrichtsontsteking, wat zich kan uiten in kreupelheid en pijn, is het meest voorkomende symptoom. Andere mogelijke symptomen zijn koorts, nierproblemen en verlies van eetlust.

Deze symptomen zijn niet specifiek voor de ziekte van Lyme en kunnen ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen. De combinatie van gewrichtsklachten met koorts kan echter een reden zijn om aan deze ziekte te denken. Dezelfde symptomen kunnen ook voorkomen bij katten met Lyme.

In tegenstelling tot mensen, vertoont een hond met de ziekte van Lyme geen rode plek of kring op de plaats van de tekenbeet. Een bult op de beetplaats kan voorkomen, maar dit betekent niet noodzakelijk dat de hond besmet is. Deze bult is slechts een irritatie van de huid en verdwijnt meestal vanzelf na verloop van tijd. Als de bult na enkele dagen niet verdwijnt, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts.

Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen en medische hulp te zoeken indien nodig.

Preventie

Om tekenbeten bij je hond te voorkomen, zijn er verschillende preventieve middelen beschikbaar. Enkele opties zijn:

  • Beschermende halsband
  • Pipetjes/druppels
  • Spray
  • Tablet/pil
  • TickLess, een klein geur- en gifloos apparaatje, dat werkt door het afgeven van ultrasone geluid
  • er bestaan ook heel wat voedingssupplementen met kruiden of knoflook die voor een natuurlijke afweer zorgen
Verwijder een teek als je er een op je hond vindt

Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen om de kans op ziektenoverdracht te minimaliseren. Gebruik hiervoor een tekentang of een tekenverwijderaar volgens de juiste procedure.

Hoe verwijder je een teek?
  1. Zorg ervoor dat je de teek goed kan zien. Spreid de haren rondom de teek voor een beter zicht.

  2. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van de hond vast, vermijd knijpen in het lichaam om ziekteoverdracht te voorkomen.

  3. Verwijder de teek langzaam en recht uit de huid met toenemende kracht. Vermijd draaien, wat kan leiden tot het leegmaken van de maaginhoud van de teek.

  4. Controleer of de teek volledig is verwijderd en bewaar hem in een afgesloten container voor testen of verwijdering.

  5. Desinfecteer de verwijderde teek, de tekenpen/pincet en de bijtplek met alcohol of jodium.

  6. Was vervolgens grondig je handen met water en zeep.

  7. Noteer de datum van verwijdering en de locatie van de beet voor verdere monitoring.

Wanneer moet de dierenarts gebeld worden bij een tekenbeet?

Als je hond een tekenbeet heeft, is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen, vooral als er complicaties optreden zoals ontstekingen of als een deel van de teek achterblijft na verwijdering.

Kunnen hondenteken ook mensen bijten?

Ja, teken kunnen ook mensen bijten en ziekten overdragen. Het is belangrijk om tekenbeten bij zowel honden als mensen te voorkomen en te behandelen.

Kortom, het is heel belangrijk je hond blijvend te controleren op teken en er alert voor te zijn. Zeker bij langharige honden zoals Neeka is dat soms echt wel een klusje, maar leer het hen aan zodat ze eraan gewoon worden. Haal tijdig het nodige materiaal in huis, zoals een tekentang of andere verwijderaar en voorzie preventie. Vraag hiervoor raad aan je dierenarts.

Producten